Dit zijn de parels op het Iberische schiereiland

Dit zijn de parels op het Iberische schiereiland

Het Iberisch Schiereiland bestaande uit Spanje en Portugal heeft veel prachtige steden, elk met hun eigen charme en geschiedenis. Maar als ik er een moest kiezen, zou ik Sevilla aanbevelen als de mooiste stad op het schiereiland. 

Sevilla in Andalusia

Sevilla is de hoofdstad van de Andalusia regio van Spanje en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het was ook een belangrijke stad tijdens de Moorse heerschappij in Spanje en heeft een mix van Moorse en christelijke architectuur en cultuur. Het historische centrum van Sevilla staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn rijke geschiedenis en architectonische schoonheid. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Sevilla is de kathedraal van Sevilla, die de grootste gotische kathedraal ter wereld is en de begraafplaats van Christopher Columbus bevat. Naast de kathedraal ligt de beroemde Giralda-toren, die ooit een minaret was die werd gebruikt om de oproep tot gebed te doen tijdens de Moorse heerschappij. Het is nu een klokkentoren en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Een andere must-see bezienswaardigheid in Sevilla is het Koninklijk Paleis van Sevilla, ook wel bekend als het Alcázar van Sevilla. Dit is een van de beste voorbeelden van Moorse architectuur in Spanje en Andalusia en heeft prachtige tuinen en binnenplaatsen. Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw als een fort en is in de loop der jaren uitgebreid en veranderd. Sevilla staat ook bekend om zijn flamenco-dansen en muziek. Er zijn veel plekken in de stad waar je kunt genieten van flamenco-optredens en de gepassioneerde dans en muziek kunt ervaren die zo kenmerkend is voor de Andalusische cultuur. Een ander aspect dat Sevilla bijzonder maakt, is de rivier de Guadalquivir die door de stad stroomt. Langs de rivier vind je veel mooie pleinen en bruggen, zoals de Triana-brug, die een geweldig uitzicht biedt op de stad. De rivier is ook een belangrijke transportroute en je kunt een boottocht maken om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken.

Wat te doen in Porto in Portugal?

Porto is een prachtige stad in het noorden van Portugal, gelegen aan de oevers van de rivier de Douro. Wat te doen in Porto in Portugal? Het historische centrum van Porto staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft vele charmante pleinen, straatjes en gebouwen uit verschillende tijdperken, zoals de Romaanse kathedraal, de gotische kerk van São Francisco en de neoklassieke Bolsa Palace. Een van de belangrijkste attracties van Porto zijn de beroemde portkelders, waar de beroemde portwijn wordt geproduceerd en opgeslagen. Een bezoek aan de kelders is een geweldige ervaring, waarbij je kunt leren over de geschiedenis van de portwijn en natuurlijk de wijnen kunt proeven. De stad heeft ook vele prachtige uitzichtpunten, zoals de Clerigos-toren en de Dom Luis I-brug, die een spectaculair uitzicht bieden over de stad en de rivier de Douro. De sfeer in Porto is warm en gastvrij, met vele gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van heerlijk eten en wijn. 

Madrid en Salamanca in Spanje

Madrid is de hoofdstad van Spanje en heeft veel te bieden op het gebied van cultuur en kunst, zoals het Prado-museum en het Koninklijk Paleis van Madrid. Maar in vergelijking met Sevilla mist Madrid het historische karakter en de charme van Sevilla. Salamanca is een prachtige stad in de regio Castilla y León, bekend om zijn historische universiteit die teruggaat tot de 13e eeuw. Salamanca is ook een mooie stad, vooral bekend om zijn historische universiteit en de Plaza Mayor, een prachtig plein uit de 18e eeuw. De stad heeft vele historische gebouwen, waaronder de kathedraal van Salamanca en de Casa de las Conchas, een gotisch gebouw versierd met schelpen.