Hoe maken architecten ruimtes lichter en luchtiger?

Hoe maken architecten ruimtes lichter en luchtiger?

Architecten worden vaak tot kunstenaars geschaard. Ze beheersen immers de kunst van het ontwerpen van mooie gebouwen. Daarbij is het een van de lastigste opgaven om ruimtes lichter en minder benauwd te maken. In Nederland waren de huizen, met name in de grote steden, vaak benauwend klein. Daar zit echter verandering in. Hoe transformeren architecten nou precies een beperkte ruimte naar wat moois? In deze blog leer je over hun verschillende methodes van aanpak. Op deze manier kun je deze methoden ook voor je eigen woning gebruiken.

Glazen vouwwanden

De eerste manier waarop architecten een ruimte lichter en ruimer maken, is door middel van glazen vouwwanden. Dit soort vouwwanden zorgen namelijk voor meer lichtinval vergeleken met een normale deur. Daardoor lijkt een ruimte ineens veel ruimer en vrolijker. Bij het ontwerpen van een woning is spelen met de natuurlijke lichtinval een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden. In dit geval blijkt dan ook precies waarom dit zo is.

Aluminium ramen

Aluminium raam- en deurwerk is ook een perfecte manier om te zorgen voor meer licht en ruimte. Door de constructie van het materiaal is het namelijk mogelijk om grotere ramen en deuren te plaatsen. Dit type kozijnen en raamwerk is bovendien erg innovatief en isoleren, zodat je altijd een aangename binnentemperatuur hebt. Zo zorg je voor een prettige atmosfeer in huis.

Geen donkere kleuren

Een andere manier waarop een ruimte door architecten lichter wordt gemaakt, is door geen donkere kleuren mee te nemen in het ontwerp van een woning. Donkere kleuren laten een ruimte namelijk kleiner lijken. Hetzelfde principe zie je terug met kleding. Donkere kleding laat iemand dunner lijken, terwijl lichte kleding vaak juist groter oogt. Gebruik daarom lichte kleuren bij kleine ruimtes en vermijd donkere kleuren. Op deze manier maak je optimaal gebruik van deze visuele illusie.

Het weghalen van tussenwanden

De derde methode waarmee je een ruimte minder benauwend kunt maken, is door tussenwanden weg te halen. Wanneer jij bijvoorbeeld over een kleine keuken en eetkamer beschikt, is een tussenwand niet zo handig. Het neemt onnodig ruimte in en maakt beide ruimtes kleiner. Wanneer je de tussenwand weg kunt halen, heb je in één keer een prachtige ruimte die een combinatie is van een keuken en eetkamer. Daarbij zijn er nog steeds meer dan genoeg mogelijkheden om de ruimtes weer te scheiden. Denk dan aan vouwwanden van glas of aluminium of schuifwanden. Zo behoud je ook nog eens het lichtinval dat je hebt gecreëerd hiermee.

Een vloer zonder patroon

Ook beperken architecten met opzet de patronen die vloeren kunnen hebben wanneer het een kleine ruimte betreft. Je wilt namelijk een ruimte hebben waar je ogen niet gefixeerd zijn op de vloer doordat er een opvallend patroon is. Een witte of grijze vloer geeft, zoals eerder gezegd, de optische illusie dat de ruimte groter is. Zelfs wanneer je een houten vloer in lichte kleuren wil, is het nog steeds slim om een zo minimalistisch, rustig mogelijk patroon te gebruiken.