Thuiswerkplek inrichten

Thuiswerkplek inrichten

Thuiswerken heeft door de Coronacrisis een vlucht genomen. De verwachting is dat als deze crisis voorbij is, veel mensen (gedeeltelijk) thuis zullen blijven werken. Als dit structureel van aard is, is een goede thuiswerkplek erg belangrijk. Een fijne werkplek zorgt voor werkplezier, voorkomt fysieke klachten en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft.

Het juiste meubilair

Als je thuiswerkt, is goed meubilair belangrijk. Dit voorkomt namelijk fysieke klachten. Langere tijd werken op een verkeerde bureaustoel of aan een verkeerd bureau kan leiden tot gewrichtspijn, nekklachten en ander fysiek ongemak. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat je jezelf ziek moet melden, tijdelijk of voor een langere periode. Een bureaustoel kopen bijvoorbeeld is iets wat je zorgvuldig moet doen. Zorg dat je de bureaustoel precies zo in kunt stellen als jij wilt. Bij een goede bureaustoel kun je bijvoorbeeld de hoogte bepalen, de armleuningen instellen en ook de stand van de rugleuning bepalen. Op deze manier krijg jij thuis die ondersteuning van je bureaustoel die je nodig hebt om lekker te werken en fysieke klachten te voorkomen.

Aparte ruimte

Het lijkt verleidelijk; thuiswerken aan de keukentafel. Gezellig, met de kinderen erbij en mensen die af en toe binnenlopen. Toch zul je merken dat na verloop van tijd dit niet gaat werken. Je kunt je slecht concentreren en je productie zal tegenvallen. Zorg ervoor dat je een aparte ruimte tot je beschikking hebt, waar je lekker kunt werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kamer op de eerste verdieping, of een zolderkamer. Hiermee kun je ook werk en privé gescheiden houden. Voor de andere gezinsleden is het zo ook duidelijk wanneer je aan het werk bent en wanneer niet.

Beweeg voldoende thuis

Wen jezelf aan dat je regelmatig aan beweging gaat doen als je veel thuiswerkt. Op kantoor maak je ongemerkt best nog wel wat meters; even naar het koffiezetapparaat, overleggen met een collega in een bespreekkamer en onder de middag het loopje naar de kantine. Meter die je thuis niet maakt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om iedere dag een half uurtje te wandelen na de lunch. Dat houdt je fysiek fit en je zult merken dat je ’s middags ook een stuk productiever bent.