Waarom zijn UX en UI zo belangrijk? Lees hier de 5 hoofddoelen!

Waarom zijn UX en UI zo belangrijk? Lees hier de 5 hoofddoelen!

Is het echt tijd om je website te vernieuwen? En wil je dat echt goed doen? Dan is het slim om zowel UX en UI mee te nemen tijdens het ontwerpen van je site. Weet je niet wat deze begrippen betekenen en wat de doelen hiervan zijn? Dat lees je in deze blog.

Wat is UX?

Om maar te beginnen met het eerste begrip: UX. UX betekent User Experience wat in het Nederlands gebruikerservaring is. Hierbij zorg je dat een website een aangename ervaring is voor de bezoekers. Het omvat niet alleen de snelheid van de website, maar ook hoe snel bezoekers de gewenste informatie kunnen vinden of aankopen kunnen doen. Om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verhogen, is het van belang om een probleemstelling op te stellen en onderzoek te doen naar het gedrag en de behoeften van de doelgroep voor wie de website is.

Wat is UI?

Daarnaast staat UI voor User Interface, dit verwijst letterlijk naar de gebruiksomgeving. In tegenstelling tot de User Experience, die voornamelijk wordt beïnvloed door interne factoren, draait de UI om het uiterlijk van de website. Het design van de website staat dus altijd centraal bij User Interface. Een UI designer kan zelfs met de kleinste aanpassingen aanzienlijke verbeteringen aanbrengen aan de gebruikerservaring van de bezoeker.

De 5 doelen van UX en UI

Hoewel er verschillen zijn tussen UX en UI, overlappen de begrippen ook grotendeels. Natuurlijk gaan beide begrippen veel dieper dan hier besproken is. Om je toch enigszins te helpen, laten we je de 5 belangrijkste doelen van UX en UI zien:

1. Een minimalistisch design

Less is more; een van de doelen van UX en UI. Vervang de drukke kermis op jouw website door een simpel, clean design. Houd je website overzichtelijk en zorg ervoor dat de call-to-action duidelijk is. Natuurlijk mag jouw website er aantrekkelijk uitzien, maar een te overweldigende user interface mag niet ten koste gaan van de user experience.

2. Minder klikken

Duidelijkheid is van belang, voorkom een doolhof. UX designers hanteren de regel dat de gewenste informatie binnen drie klikken beschikbaar moet zijn. Weinig scrollen is ook een pluspunt voor de bezoeker, maar het belangrijkste is dat de menu navigatie duidelijk is. Dit zal de gebruikerservaring van jouw website zeker ten goede komen.

3. Mobile first

De trend om websites mobielvriendelijk te maken bestaat al jaren, maar de laatste tijd hanteren UI en UI designers de mobile first-regel. Waarom? In de meeste sectoren komt bijna driekwart van de bezoekers op de website via een mobiel. Daarom is het van belang dat de website zeker goed werkt op een mobiel. Want zeg nou eerlijk, hoe vaak bezoek jij een website via je mobiel?

4.Toegankelijkheid

Een vierde van de internetgebruikers heeft een beperking, van kleurenblindheid tot slechthorendheid en dyslexie. Dit is iets wat altijd in het achterhoofd moet worden gehouden voor een goede user experience. Niet iedereen ziet, hoort of begrijpt namelijk alles zoals jij, jouw bedrijf of de designer dat doet. Maak jouw website daarom toegankelijk. Hulpmiddelen hiervoor zijn ondertiteling van video's, audiofragmenten van jouw content en het hanteren van kleurcontrasten. Wees dus lief voor al je bezoekers!

5. Consistentie

Kies een duidelijk doel en blijf daarbij. Dit moet het doel zijn van jouw ontwerp. Wat wil je bereiken en is dit ook hetzelfde doel voor komende jaren? Consistentie zorgt voor herkenning van jouw website. Door het gebruik van dezelfde passende kleuren, afbeeldingen, navigatie en kaders, laat je zien dat jouw bedrijf oog heeft voor detail.

Hulp nodig?

UX en UI moeten dus perfect op elkaar aansluiten. Bij Make it Max ben je aan het juiste adres voor hoogwaardige UI- en UX-oplossingen. Onze getalenteerde designers hebben jarenlange ervaring in het creëren van aantrekkelijke gebruikersinterfaces en het optimaliseren van de gebruikerservaring op websites en mobiele apps.