Wat is het verschil tussen witte en bruine rum? Dit moet je allemaal weten!

Wat is het verschil tussen witte en bruine rum? Dit moet je allemaal weten!

Rum is een populaire drank die op vele manieren kan worden gedronken, of het nu puur is of in cocktails. Maar veel mensen weten niet dat er twee soorten rum bestaan. Je hebt namelijk witte en bruine rum. Maar wat is eigenlijk het verschil? In dit artikel proberen wij dat zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Bruine rum

Bruine rum wordt gemaakt door gerijpte melasse, een restproduct van suikerproductie. De rum wordt opgeslagen in eikenhouten vaten, waardoor de drank een amberkleur krijgt en een vollere, complexere smaak. Bruine rum wordt meestal op ijs gedronken of gebruikt in cocktails zoals een Mojito of Daiquiri.

Witte rum

Witte rum wordt gemaakt van melasse en water en wordt vervolgens gedistilleerd en gefilterd, waardoor het zijn kleur verliest en een heldere, zachte smaak krijgt. Witte rum wordt meestal gebruikt in cocktails zoals Piña Colada of Mai Tai.

Het verschil tussen bruine en witte rum zit hem in het productieproces, de opslag en de smaak.

Wat is de goedkoopste witte rum?

Er zijn veel merken witte rum op de markt, waarvan sommige heel goedkoop zijn. Een populaire goedkope witte rum is Bacardi, die beschikbaar is in veel bars en winkels. Deze is populair, maar zeker niet het goedkoopst. De goedkopere merken in Nederland zijn Caribica, Old Captain en bijvoorbeeld Sunny Bay. Een fles van 70 cl koop je voor ongeveer tien euro in de plaatselijke slijterij.

Welke witte rum gebruiken voor cocktails?

Voor cocktails wordt aanbevolen om een premium witte rum te gebruiken, zoals Havana Club of Mount Gay. Deze merken bieden een hogere kwaliteit en een vollere smaak, wat bijdraagt aan de totale ervaring van de cocktail. 

Hoe wordt witte rum het meest gedronken?

Witte rum wordt meestal op twee manieren gedronken. Puur of in cocktails. Als puur drankje wordt witte rum vaak op ijs geserveerd, wat de heldere, zachte smaak accentueert. Veel mensen kiezen ook voor witte rum als basis voor cocktails, omdat de zachte smaak de smaken van andere ingrediënten niet overheerst.

Beroemde cocktails die witte rum als basis hebben, zijn de Piña Colada, Mai Tai en Mojito. Witte rum is ook zeker geschikt voor de bereiding van andere exotische cocktails, zoals de Daiquiri of de Hurricane.