Wat kost een uitvaart?

Wat kost een uitvaart?

Dit is een vraag die bij veel mensen leeft. Uitvaarten zijn namelijk steeds duurder geworden. In dit blog post kun je lezen wat de gemiddelde kosten zijn van een uitvaart. Hiermee heb je een goede indicatie van de kosten en kun je op basis hiervan, bijvoorbeeld een uitvaartverzekering afsluiten.

Wat is een uitvaart?

Een uitvaart is een plechtigheid waarbij we afscheid nemen van een overledene. In de meeste gevallen wordt een uitvaart georganiseerd door nabestaanden, maar er zijn ook bedrijven die uitvaarten verzorgen. Een uitvaart duurt meestal ongeveer anderhalf tot twee uur en wordt gehouden in een kerk of aula.

Wat zijn de kosten van een uitvaart?

Volgens het Nibud kost een uitvaart in Nederland gemiddeld 7500 Euro. Dit hangt natuurlijk wel af van verschillende factoren, zoals de wensen van de overledene en de nabestaanden, het aantal mensen dat aanwezig is bij de uitvaart en de keuze voor een crematorium of begraafplaats. Dit is een bedrag dat niet iedereen even makkelijk kan ophoesten. Daarom is het verstandig om van tevoren een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat de kosten van je uitvaart gedekt zijn. Een goedkope uitvaartverzekering is ook mogelijk. Hierbij ben je niet veel kwijt in de maand, maar zorg je er wel voor dat er een aantal zaken goed geregeld zijn. Je kunt er ook voor kiezen om vooraf met familie of vrienden af te spreken, dat zij bepaalde taken op zich nemen rondom de uitvaart. Dit scheelt natuurlijk ook flink in de kosten.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is verstandig om af te sluiten, omdat je zo de kosten van een uitvaart gedekt hebt. Maar er zijn nog meer redenen waarom dit een goede keuze is. Ten eerste weet je van tevoren wat de kosten ongeveer zullen zijn. Hierdoor heb je meer financiële zekerheid. Daarnaast is het afsluiten van een uitvaartverzekering fiscaal aftrekbaar. Dit kan je dus geld besparen op je inkomstenbelasting. Tot slot ben je niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar het is wel aan te raden. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is en je nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan. Een fijne gedachte toch?