3 adviezen voordat je begint met beleggen

3 adviezen voordat je begint met beleggen

Beleggen is spannend, uitdagend en kan een leuk rendement opleveren. Ook is het leuk om jezelf te verdiepen in iets nieuws; namelijk de wereld van het beleggen. Als je net gaat beginnen met beleggen, hebben wij drie adviezen voor je!

Spreiding

Er zijn veel mogelijkheden als het om beleggen gaat. Je kunt aandelen kopen van bedrijven die al honderden jaren actief zijn, maar ook van startups. Er zijn aandelen die heel stabiel zijn en juist weer aandelen waarvan de koers dagelijks schommelt. Dat maakt beleggen ook juist zo leuk, de koerswisselingen van de aandelen bepalen uiteindelijk je winst of verlies. Door het bedrag wat je voor ogen hebt te spreiden over meerdere beleggingen, spreid je ook je kansen. Vallen de startups tegen? Dan compenseren de traditionele bedrijven dit wellicht weer met koersstijgingen. Online kun je veel tips vinden hoe je jouw eerste beleggingen het beste kunt aanpakken. Beleggen voor dummies dus, handig om te lezen, waardoor je een prima start kunt maken.

Beleg met geld wat je niet nodig hebt

Beleg alleen maar met geld wat je niet op de korte- of middellange termijn nodig hebt. Denk hierbij aan geld dat je gereserveerd hebt voor de studie van je kinderen of een volgende auto. Hiermee bouw je voor jezelf de zekerheid in dat dit geld altijd beschikbaar is. Geld wat je niet nodig hebt, kun je inzetten voor het beleggen. Uiteraard moet je ook bij de hoogte van dit bedrag bepalen wat je voor jezelf een acceptabel bedrag vindt om hiervoor in te zetten. Bouw hiervoor altijd een maximum in voor jezelf.

Schakel een broker in

Een broker is een tussenpersoon die handelt tussen de belegger en de markt. Als jij bepaalde aandelen wilt kopen, kun je hiervoor een broker inschakelen. Een online broker koopt digitaal jouw gewenste aandelen voor je in. Het voordeel van een broker is dat kennis heeft van de markt en ook de administratieve kant van een transactie kan verzorgen. Je betaalt hier wel een commissie voor, maar je weet dan wel het goed geregeld is. Voor een beginnende belegger is de tussenkomst van een broker absoluut aan te raden.