4 leuke wetenswaardigheden over Portugal

4 leuke wetenswaardigheden over Portugal

Portugal is een prachtig land dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en gastvrije bevolking. Of je nu een cultureel uitstapje wilt maken naar de historische steden of wilt genieten van de zon op een van de prachtige stranden, Portugal heeft voor ieder wat wils. In dit artikel delen we vier leuke wetenswaardigheden over Portugal die je misschien nog niet wist.

Het oudste boekhandel ter wereld

In de historische wijk van Lissabon bevindt zich Livraria Bertrand, de oudste boekhandel ter wereld die nog steeds in bedrijf is. Deze boekhandel werd opgericht in 1732 en heeft door de jaren heen vele beroemde schrijvers en intellectuelen verwelkomd. Het interieur van de boekhandel is prachtig en geeft je het gevoel alsof je een stap terug in de tijd zet. Als je een boekenwurm bent of gewoon van historische plekken houdt, is een bezoek aan Livraria Bertrand zeker de moeite waard.

Portugees is de moedertaal van meer dan 260 miljoen mensen

Portugees is niet alleen de officiële taal van Portugal, maar ook van landen zoals Brazilië, Angola, Mozambique en Kaapverdië. Dit maakt het de vijfde meest gesproken taal ter wereld. Als je van plan bent om naar Portugal te reizen, hoef je je dus geen zorgen te maken over de taalbarrière. Bovendien heeft het Portugees een melodieuze klank en is het leuk om een paar basiszinnen te leren voordat je op reis gaat.

Portugal is de geboorteplaats van de portwijn

Portugal staat wereldwijd bekend om zijn heerlijke portwijn. Portwijn wordt gemaakt in de Douro-vallei, een prachtig gebied dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het bijzondere aan portwijn is dat het een versterkte wijn is, wat betekent dat er tijdens het fermentatieproces extra alcohol aan de wijn wordt toegevoegd. Daardoor heeft portwijn een hoger alcoholpercentage en een zoetere smaak. Een bezoek aan een van de vele wijngaarden in de Douro-vallei is een absolute must voor wijnliefhebbers.

Tijdverschil tussen Ponta Delgada en Amsterdam

Als je vanuit Amsterdam naar Portugal reist, zul je merken dat er een tijdverschil is tussen de twee plaatsen. Ponta Delgada, de hoofdstad van de Azoren (een archipel in Portugal), bevindt zich in een andere tijdzone dan Amsterdam. Het tijdverschil tussen Ponta Delgada en Amsterdam bedraagt één uur vroeger. Dit kan even wennen zijn, maar het is goed om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis.

Kortom, Portugal is een land met vele verrassingen en leuke wetenswaardigheden. Of je nu geniet van de historische boekhandels, de taal, de portwijn of het tijdverschil, er is altijd iets te ontdekken in dit prachtige land. Plan je volgende reis naar Portugal en laat je onderdompelen in de schoonheid van dit bijzondere land.