Binnenverlichting, combineer stijlvol met functioneel

Binnenverlichting, combineer stijlvol met functioneel

Het gehele interieur heb je precies in je hoofd, maar geldt dat ook voor de binnenverlichting? Voor veel mensen is verlichting best een lastig onderdeel van het interieur. Toch is het wel een heel belangrijk aspect waarmee je letterlijk het hele interieur in het zonnetje zet. En binnenverlichting moet niet alleen stijlvol zijn, het moet natuurlijk ook gewoon functioneel zijn. In de keuken wil je immers goede verlichting hebben bij het koken, goed licht bij het lezen van een boek en ’s nachts een lampje langs de wand. Het combineren van stijlvol met functioneel is hierbij een uitdaging. Want verlichting moet praktisch zijn, maar het moet ook passen bij het interieur.

Vooraf goed nadenken

Voordat je besluit om binnenverlichting te kopen is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen. Bijvoorbeeld waar je de binnenverlichting aan wilt brengen. En wat is per lamp het doel van de verlichting? Is de verlichting alleen voor de sier, dient het een functioneel doel, of ga je graag voor de combinatie? Hoe sterk moet de lamp zijn? Naast deze basisvragen zijn er nog een aantal extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld een dimmer op de verlichting waarmee je de lichtsterkte zelf in kunt stellen. Ook kun je kiezen om een timer op de lamp te zetten waardoor deze op gezette tijden aan en uitgaat. Bijvoorbeeld een lamp bij de voordeur kan hiervoor worden gebruikt. Waarbij je deze bijvoorbeeld automatisch aanzet tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s morgens. Dit schrikt inbrekers af. Ook kun je de timer aanzetten op de gang bij de slaapkamers, hiermee ben je verzekerd van een lampje als je ’s nachts vanuit je slaapkamer naar de badkamer wilt.

Stijlvol en functioneel

Met een duidelijk lichtplan kun je in combinatie met het bestaande interieur kiezen voor een mooie samenhang. Hiermee trek je de gekozen interieurstijl door in het lichtplan. Een strak, modern interieur vraagt om andere verlichting dan bijvoorbeeld een landelijk interieur. Ook voor een klassiek interieur is er schitterende binnenverlichting te vinden. Als je het lichtplan in zijn geheel scherp in beeld hebt, kun je overgaan tot het gericht kiezen van lampen die voldoen aan jouw eisen op het gebied van binnenverlichting.

Hanglamp

Een hanglamp wordt veel gebruikt in keukens en huiskamers. Dit is een typisch voorbeeld waarbij je een gekozen stijl kunt combineren met functionaliteit. Deze lampen worden in eerste instantie uiteraard aangeschaft om de ruimte te verlichten. Bijvoorbeeld in de keuken is hierbij een hanglamp met een dimmer wel aan te raden. ’s Middags als je aan het koken bent is het fijn om scherp licht te hebben om goed te kunnen zien wat je aan het doen bent. Maar als de visite komt wil je natuurlijk een gezellige sfeer neerzetten, dan kun je dit handig instellen met de dimmer. Natuurlijk wil je wel dat de hanglamp past bij het interieur, deze kun je hier natuurlijk op aan laten sluiten. De hanglamp heeft als extra voordeel dat je deze ook nog eens in hoogte kunt verstellen. Een lage hanglamp boven de eettafel geeft direct een knusse, intieme sfeer. Ideaal voor levensgenieters.

Plafondlamp

Verlichting vast aan het plafond heeft als voordeel dat het de ruimte groot maakt. Het neemt niet veel plaats in en versterkt een strak, modern interieur. Door een plafondlamp te nemen die je kunt dimmen bepaal je zelf de sfeer van de verlichting. Wellicht wat meer licht in het normale, dagelijkse gebruik, wellicht wat minder licht in de avond waarin je toch een meer een gezellige sfeer wilt neerzetten. Een ideale lamp die past bij een moderne, strakke inrichting.

Nachtlamp

Fijn als je ’s nachts naar het toilet wilt of beneden iets wilt gaan drinken omdat je niet kunt slapen. Ook voor jonge kinderen is een nachtlamp belangrijk. Helemaal donker vinden ze vaak eng en dit is een prima uitkomst. Nachtlampen kun je krijgen in diverse uitvoeringen. Stijlvolle nachtlampen die passen bij het interieur, of juist meer speelse nachtlampen die de kinderen helemaal geweldig vinden. Deze lampen kun je instellen zoals jij dit prettig vindt, zeker voor de liefhebbers van een donkere kamer is het handig om deze nachtlampen goed te kunnen dimmen.

Leeslamp

Een leeslamp is echt maatwerk. Iedereen heeft een andere manier van lezen. Je kunt er de voorkeur aan geven om een leeslamp te kiezen die op het nachtkastje blijft staan. Ook kun je kiezen voor een lamp die je naar je toe kunt trekken waardoor je van dichtbij heel veel licht kunt laten schijnen op je boek of tijdschrift wat je aan het lezen bent.