Dit moet je weten over de geschiedenis van de Machu Picchu!

Dit moet je weten over de geschiedenis van de Machu Picchu!

Machu Picchu, een van de meest iconische archeologische vindplaatsen ter wereld, staat bekend als het verloren Inca-heiligdom dat hoog boven de Andes uittorent. Gelegen op een bergtop in Peru, heeft deze oude stad een geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw en heeft het door de eeuwen heen een bron van verwondering en mysterie gevormd.

Hoe is Machu Picchu ontstaan?

De geschiedenis van Machu Picchu begint met de opkomst van het Inca-rijk in de vroege 13e eeuw. De Inca's, een machtige en geavanceerde beschaving, waren meesters in architectuur en stedenbouw. In hun zoektocht naar een heilig toevluchtsoord in de bergen, kozen ze een afgelegen en strategische locatie voor de constructie van Machu Picchu.

Gebouwd op een hoogte van ongeveer 2.430 meter boven zeeniveau, op de oostelijke hellingen van de berg Machu Picchu, diende de stad verschillende doeleinden. Het fungeerde als een religieus centrum, een koninklijk landgoed en een astronomisch observatorium. De zorgvuldige constructie van terrassen, tempels en woonhuizen getuigt van de geavanceerde kennis van de Inca's op het gebied van architectuur en stadsplanning.

Waarom werd Machu Picchu verlaten?

Het is echter niet precies bekend waarom Machu Picchu uiteindelijk werd verlaten en in vergetelheid raakte. Een populaire theorie is dat de stad werd verlaten tijdens de verovering van de Inca's door de Spaanse conquistadores in de 16e eeuw. Het is mogelijk dat de Inca's de stad hebben verlaten om te ontsnappen aan de Spaanse bezetting en hun heil elders te zoeken. Wat er ook gebeurde, Machu Picchu werd al snel bedekt door de weelderige vegetatie van het omliggende regenwoud en raakte in de vergetelheid.

Het duurde tot 1911 voordat de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham de overwoekerde ruïnes van Machu Picchu herontdekte. Na het verwijderen van de begroeiing onthulde Bingham de verbazingwekkende pracht van de oude stad aan de wereld. Het nieuws van zijn ontdekking verspreidde zich snel en Machu Picchu werd al snel een toeristische attractie van wereldklasse.

Machu Picchu als bestemming

Tegenwoordig trekt Machu Picchu jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. De ruïnes van de oude stad worden bewonderd om hun buitengewone schoonheid en architectonische grandeur. De zorgvuldig vervaardigde stenen muren, de terraslandbouw en de indrukwekkende stenen poorten getuigen van de vaardigheid en het vakmanschap van de Inca-beschaving. UNESCO heeft Machu Picchu in 1983 tot werelderfgoed verklaard en het wordt beschermd als een nationaal heiligdom door de Peruaanse regering. Bezoekers kunnen de site verkennen en genieten van een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en de Urubamba-vallei.