Ga je een wasmachine kopen? Lees eerst deze tips!

Ga je een wasmachine kopen? Lees eerst deze tips!

De tijd is daar. Je moet een nieuwe wasmachine hebben. Hij is kapot en kan niet meer gemaakt worden. Of je gaat verhuizen en vindt gewoon dat je wasmachine wel weer eens toe is aan vernieuwing. Een flinke investering. Dat staat vast. Een nieuwe wasmachine is een investering die niet over één nacht ijs gaat. Je wilt daarom van tevoren goed uitzoeken welk type wasmachine het beste in jouw huis past. Heb je bijvoorbeeld kinderen en hebben jullie dagelijks veel was? Of ben je juist alleen en draai je maar een enkel wasje per week? Zomaar iets wat al een richting geeft in een keuze voor de juiste wasmachine. Maar er is meer. Daarom lees je in dit artikel waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine.

Energieverbruik

In een wereld waarin de energieprijzen is hoog liggen, is het ontzettend belangrijk te kijken naar het energieverbruik van je nieuwe wasmachine. Oude wasmachines zijn namelijk flinke energie verspillers als het gaat om stroom. En dan hebben we het nog niet gehad over het watergebruik. Het energieverbruik van een wasmachine wordt geduid met een energielabel. Ieder merk wasmachine is verplicht een energielabel op de wasmachine te voeren. Deze lopen van A (zeer zuinig) t/m G (totaal niet zuinig). Door voor een label A wasmachine te kiezen bespaar je niet alleen geld in het verbruik, maar ben je ook nog eens duurzaam bezig.

Stille wasmachine of niet?

Slaap je in de buurt van je wasmachine? Bijvoorbeeld omdat de wasmachine in de badkamer staat en jij of iemand uit je gezin in de slaapkamer ernaast slaapt? Dan is het aan te raden te kiezen voor een machine die minder geluid maakt. Goed om te weten: vooral het centrifugeren maakt lawaai. Kijk bij het vergelijken van wasmachine dus goed naar het decibel niveau dat de wasmachine tijdens het draaien bereikt. Dit wordt vrijwel altijd vermeld. Zo weet of je te maken hebt met een stille wasmachine of niet.

Aantal toeren op centrifugestand

Centrifugeren na het wassen zorgt ervoor dat je kleding niet alleen schoon wordt, maar daarna ook nog eens droog wordt gedraaid. Alle wasmachines hebben een centrifugestand, maar het verschilt per wasmachine op hoeveel toeren (omwentelingen) ze per minuut kunnen draaien. De betere wasmachines centrifugeren op 1600 toeren per minuut, maar je hebt ook veel wasmachines die niet verder dan 1400 of zelfs 1200 gaan. Let hier dus op.

Merk

Een andere overweging is het merk. Wanneer een wasmachine goed is, maakt het merk eigenlijk niet zo veel uit. Toch is het goed te weten welke. Miele is, zoals wel vaker als het gaat om huishoudelijke apparatuur, één van de beste merken die te krijgen is. Echter, is het wel belangrijk te weten dat Miele wasmachines echt een stukje duurder zijn. Naast Miele heb je AEG, Bosch en Siemens als next best wasmachines. Wil je een wat goedkopere wasmachine? Dan zouden we je aanraden te kijken naar merken als Beko en Whirpool.