Hoe houd ik mijn huis warm tijdens de winter?

Hoe houd ik mijn huis warm tijdens de winter?

De winter van 2023 zal een flinke impact hebben op huishoudens door heel Nederland. Door de stijgende gas- en energieprijzen worden de energierekeningen dit jaar een stuk hoger voor huishoudens. Het is daarom goed om te weten hoe je dit tegen kunt gaan zodat jouw rekening zo laag mogelijk blijft deze winter. Wij van Radio90fm hebben in samenwerking met isolatiebedrijf ALSA isolatie een aantal goede tips op een rijtje gezet om jouw huis lekker warm te houden deze winter zonder de verwarming hoger te zetten!

Je huis laten isoleren

Je zult er vast al wel eens van gehoord hebben: isolatie. Steeds meer oudere huizen (denk aan huizen die gebouwd zijn voor 1980) zijn de afgelopen jaren goed onder handen genomen door een isolatiebedrijf om deze huizen beter te isoleren. Voor de winter heeft dit vele voordelen. Als een huis goed geïsoleerd is komt er minder koude lucht van buiten naar binnen. Hierdoor blijft je woonkamer lekker warm zonder dat de verwarming op een hoge stand hoeft te staan. En dit is natuurlijk weer goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Twee vliegen in één klap dus!

Er zijn verschillende isolatiemogelijkheden. Denk aan vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Als isolatiebedrijf in Den Haag kan ALSA Isolatie je verder helpen met al je vragen over isolatie en het aanbrengen hiervan. Is je huis volledig geïsoleerd, dan geniet je van een warmere winter met een lagere energierekening! 

Houd je radiator vrij

Naast het laten isoleren van je huis zijn er nog meer tips om je huis zo warm mogelijk te houden zonder hoge stookkosten. Zo ook de volgende simpele maar erg effectieve tip: houd je radiatoren vrij. Door je huis zijn er een aantal radiatoren te vinden die warmte uitstralen om je huis lekker warm te houden. Om deze warmtebronnen goed te benutten zul je ervoor moeten zorgen dat de warmte uit deze bron niet wordt tegen gehouden door een bank, gordijnen of andere meubels. Staat je bank tegen een radiator aan, dan adviseren wij deze bank daar weg te halen of een stuk van de radiator af te schuiven. Zo kan de warmtebron zijn warmte goed kwijt en wordt je huis goed verwarmd. Dit geld ook voor gordijnen. Hangen deze voor de radiator, dan wordt er veel warmte verspilt.

Kies voor vloerverwarming

Mocht je genoeg budget hebben of van plan zijn om een huis te gaan verbouwen, dan kan het een slimme keuze zijn om verwarmingsradiatoren te vervangen door vloerverwarming. Met vloerverwarming wordt de warmte geleidelijk over het huis verspreid en blijft de warmte ook lang hangen in de vloer. Hierdoor hoef je de verwarming dus niet de hele dag te laten draaien, maar kun je met een paar uur al genoeg warmte produceren voor de hele dag. Zo bespaar je dus een hoop energie en geld voor een comfortabele warme woonkamer.

Breng dikke gordijnen aan

Ook gordijnen dragen bij aan de isolatie van je huis. Wanneer je dikke gordijnen voor je ramen hebt hangen zorgen deze er voor dat de koude lucht van buiten minder goed door kan dringen tot de kamer. Een simpele maar effectieve manier om je huis net iets beter te isoleren tegen koude lucht van buiten.

Kleed jezelf lekker warm aan

Heb je de vorige tips goed opgevolgd maar merk je dat je het nog steeds koud hebt in de winter? Dan zit er niks anders op dan jezelf lekker warm aankleden. Deze laatste tip is niet erg van toepassing op je huis, maar draagt wel bij aan een lagere energierekening en een comfortabele winter. Draag een lekkere dikke trui binnen en ga onder een fijne deken liggen om het extra warm te krijgen. Ook zo hou je de energiekosten zo laag mogelijk.