Hoe onderhoud ik mijn kookpannen?

Hoe onderhoud ik mijn kookpannen?

Een goede kookpan kan jarenlang meegaan, mits deze goed onderhouden is. Het onderhouden van kookpannen is niet moeilijk, maar het is wel fijn om te weten hoe het nou precies moet. Met de juiste, simpele zorg en aandacht kan jouw kookpan lang mee. Hieronder worden enkele tips en trucs uitgelegd zodat jij jouw kookpan kan onderhouden.

Reiniging

Het is belangrijk om je kookpannen na elk gebruik goed te reinigen. Het is verleidelijk om een pan direct in de vaatwasser te doen, maar dit is niet altijd de beste optie. Sommige pannen kunnen beschadigd raken in de vaatwasser. Het is per pan verschillend of deze vaatwasser bestendig is. Bovendien kunnen sommigen voedselwaren aan de pan blijven kleven, waardoor de vaatwasser wordt vervuild. Het is daarom soms beter om de pan met de hand af te wassen. 

Hiervoor gebruik je warm water en afwasmiddel. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of staalwol, omdat deze het oppervlak van de pan kunnen beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kan je beter baking soda gebruiken. Daarnaast kan het werken om een vlek in te laten weken. Strooi wat baking soda op de bodem van de pan en voeg warm water toe. Laat het even inweken en veeg vervolgens schoon met een zachte spons.

Verwijderen aangebrand voedsel

Als er voedsel aan de pan is ingebrand, moet je dit zo snel mogelijk verwijderen. Doe er wat water en afwasmiddel in en breng aan de kook. Laat het een paar minuten sudderen en schrap vervolgens voorzichtig het aangebrande voedsel los met een spatel. Laat de pan afkoelen en was het vervolgens op de gebruikelijke manier af. Als het niet werkt, kan je azijn of baking soda proberen.

Roestvorming

Roestvorming is een veelvoorkomend probleem bij kookpannen. Het is belangrijk om roest zo snel mogelijk te verwijderen om verdere schade te voorkomen. Maak een pasta van baking soda en water en breng het aan op de roestplekken. Door het in te latten trekken en te schrobben, kan je het vervolgens gemakkelijk afspoelen.

Antiaanbaklaag

Als je kookpannen met een antiaanbaklaag hebt, is het belangrijk om deze voorzichtig te behandelen. Gebruik geen scherpe voorwerpen om te roeren of te serveren. Dit kan de laag beschadigen. Gebruikt ook geen schurende reinigingsmiddelen of staalwol.  

Jarenlang meenemen

Een kookpan kan je op diverse manieren onderhouden. Door het juist schoon te maken en af en toe de pan te controleren op zijn mankementen, kan je langer genieten van deze must-have in je keuken.