Wat is het verschil tussen een wa-, casco- en een allriskverzekering?

Wat is het verschil tussen een wa-, casco- en een allriskverzekering?

Wanneer je eigenaar bent van een auto, moet je verplicht een WA-verzekering afsluiten. Een WA-verzekering staat voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt in de meeste gevallen de schade die jouw auto veroorzaakt aan anderen. Denk bijvoorbeeld aan een botsing bij het parkeren, of het openslaan van een autodeur. De meeste verzekeraars bieden verschillende soorten dekkingen aan, zodat je zelf kunt kiezen in hoeverre je je auto wilt verzekeren. Om het voor jou wat makkelijker te maken, worden hieronder de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet, zodat jij erachter kunt komen welke verzekering het beste bij jou past.

WA-verzekering

De WA-verzekering is dus een verplichte verzekering in Nederland. Op deze manier ben je altijd verzekerd tegen de schade die je toebrengt aan een ander. Er zijn verschillende dekkingen die er afgesloten kunnen worden. Je kunt voor deze minst uitgebreide verzekering kiezen als de dagwaarde van jouw auto en de uitgebreide dekkingen niet meer in verhouding staan. Met de WA-verzekering ben je wel verzekerd voor de schade die jij of jouw auto veroorzaakt aan anderen. Daarnaast ben je ook verzekerd voor de schade die een aanhangwagen veroorzaakt als deze aan jouw auto is gekoppeld. Met deze verzekering ben je niet verzekerd voor schade aan je eigen auto, de bestuurder van je auto of de bagage in jouw auto. Bij de meeste verzekeringen is het eigen risico van de WA-verzekering € 0.

Cascoverzekering

De cascoverzekering is bij sommige verzekeraars op te delen in twee delen: beperkte cascoverzekering en volledige cascoverzekering. Bij de cascoverzekering is jouw auto ook verzekerd voor andere schades. Denk bijvoorbeeld aan inbraak, diefstal en brand. Heeft je auto kleine deukjes door erge hagel? Of zit er een beschadiging op je auto door een storm? Geen zorgen, de gevolgen van weersomstandigheden worden gedekt. Het verschil in de beperkte cascoverzekering en de volledige cascoverzekering is per verzekeraar anders. Vaak gaat dit om extremere schades zoals aanrijding, vandalisme of van de weg raken. Soms kiezen verzekeraars ervoor om geen volledige cascoverzekering aan te bieden, maar alleen de beperkte cascoverzekering. Dan zijn deze dekkingen opgenomen bij de Allriskverzekering. Bijna alle verzekeraars gebruiken bij een cascoverzekering wel een eigen risico. Dit is het deel van de schade dat je zelf betaald. Het eigen risico bedrag is per verzekeraar en schadeoorzaak verschillend.

Allrisk autoverzekering

Met de allrisk autoverzekering is alle schade aan je eigen auto verzekerd. Deze verzekering zorgt samen met de WA-verzekering dus dat zowel de schade van de ander als dat van jouw eigen auto wordt gedekt. Als je tegen een andere auto botst, wordt dus ook gewoon jouw schade vergoedt. Bij een allrisk autoverzekering krijg je vaak te maken met een eigen risico. Dit is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Het eigen risico bedrag is per verzekeraar en schade oorzaak verschillend.

Beste keuze

Om erachter te komen wat de beste keuze is voor jouw autoverzekering, kun je de verschillende verzekeringen vergelijken. De WA-verzekering is verplicht in Nederland. De keuze of een casco autoverzekering of een allrisk autoverzekering uiteindelijk het beste bij je past, is aan jou