Ik ben vegan. Welke vitamines moet ik bestellen?

Ik ben vegan. Welke vitamines moet ik bestellen?

Een plantaardig dieet is een geweldige manier om gezondere keuzes te maken - vooral als je veel groenten en fruit eet. Het schrappen van vlees en zuivelproducten kan er echter voor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Dus komt de vraag op waar vitamines kopen als je vegan bent in het dagelijkse leven. In deze blog bespreken we alle zaken die je moet weten en of vitamines bestellen echt van belang is.

Vlees, bron van eiwitten

Vlees is een rijke bron van eiwitten, die ons energie geven en ons langer vol houden. Eiwit is ongelooflijk belangrijk, maar veganisten krijgen niet altijd de juiste hoeveelheid binnen via hun dieet, en kunnen zich wenden tot het beste veganistische eiwitpoeder voor extra ondersteuning.

Vitamine A en D 

Vlees bevat ook voedingsstoffen als vitamine B12 en ijzer die ons bloed en onze zenuwcellen helpen goed te functioneren, en ons immuunsysteem ondersteunen. Ondertussen bevatten zuivelproducten vitamine A en D, en zijn ze een geweldige bron van calcium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan vele functies, waaronder de gezondheid van de voortplanting en de botten.

Veganistisch dieet

Als je een gevarieerd veganistisch dieet eet met veel peulvruchten, groenten en granen, kun je een aantal van deze voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar om de hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt voor een optimale gezondheid, is aanvulling met de juiste vitamines een verstandige keuze.

Tekorten aan ijzer en vitamine B12

Als je een plantaardig dieet volgt, denk je misschien dat veganisten geen supplementen hoeven te nemen, maar voedingsdeskundigen zijn het daar niet mee eens. Iedereen die een puur plantaardig dieet eet, zou zeker supplementen moeten nemen. We zien vooral veganisten met tekorten aan ijzer en vitamine B12, omdat ze via hun voeding niet de juiste hoeveelheden binnenkrijgen.

Deskundigen over vitaminen

Deskundigen zeggen ook dat je misschien ook vitamine A, eiwitten en calcium moet aanvullen. Je kunt een heel gezond dieet hebben en je ongelooflijk voelen, maar veganist zijn betekent niet noodzakelijkerwijs gezond - dus zul je enige aanvullende ondersteuning nodig hebben.

Calcium, vitamine D, eiwit en omega-3

Uit een studie gepubliceerd bleek dat voedingsstoffen die van belang zijn voor veganisten vitamine B12, ijzer, calcium, vitamine D, eiwit en omega-3 vetzuren zijn. De onderzoekers suggereerden verder dat sommige veganisten zwaar leunen op bewerkt voedsel en misschien niet de verscheidenheid aan fruit, groenten en volle granen eten die nodig is om deze belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Kortom, vitamines bestellen is wanneer je veganist bent zeker geen gek idee.