Je tuin renoveren? Gebruik dit handige stappenplan!

Je tuin renoveren? Gebruik dit handige stappenplan!

Word je droevig als je naar jouw tuin kijkt en vind je het de hoogste tijd om je tuin te gaan renoveren? Dan is het goed om eerst na te denken over de juiste aanpak. Heb je geen idee van wat een goede aanpak is als je de tuin gaat renoveren? Gebruik dan dit handige stappenplan.

1. Begin met een ontwerp (optioneel)

Als je een grote tuinrenovatie gaat uitvoeren, raden je aan om een ontwerp uit te werken. In een ontwerp neem je bijvoorbeeld mee wat de afmetingen van een stuk grond zijn dat je gaat beplanten en welke beplanting je nodig hebt.

Een andere voorbeeld van een renovatie waarvoor je een ontwerp kunt maken, is de aanleg van een drainagesysteem en een ondergronds waterbassin. Bij kleine tuinrenovaties is een ontwerp overbodig.

2. Inventariseer welke tuinmaterialen je kunt hergebruiken

Omdat je bij tuinrenovatie vaak een bestaand stuk tuin opknapt, kan het zo zijn dat je bepaalde materialen opnieuw kunt gebruiken. Als bijvoorbeeld de schutting aan vervanging toe is, kun je het hout wellicht nog gebruiken om er plantenborders van te maken.

Door tuinmaterialen te hergebruiken bespaar je het milieu (we spreken daarom ook wel van een ‘circulaire tuin’) en een hoop geld. Dat is dus dubbel winst.

3. Bestel eventuele nieuwe tuinmaterialen

Tuinmaterialen die je niet kunt hergebruiken, kun je nieuw of tweedehands kopen. Op websites zoals Marktplaats is er een groot aanbod van gebruikte tuinmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan tuintegels, bloempotten, beplanting, bakstenen en ga zo maar door. Het zal je verbazen voor hoe weinig geld je tuinmaterialen kunt kopen die nog in een prima staat verkeren, waardoor je er nog jarenlang plezier van kunt hebben.

4. Start met de renovatie

De volgende stap is om met de renovatie te beginnen. We raden je aan om van tevoren het weerbericht in de gaten te houden, zodat je niet in de stromende regen met de renovatie aan de slag hoeft te gaan.

Verder raden je aan om een aanhanger te huren als je veel tuinafval moet afvoeren. Vergeet niet om alvast een afspraak bij de stort in te plannen, zodat je er zeker van bent dat je het tuinafval op het gewenste moment kunt afvoeren.

5. Geniet weer volop van je tuin!

Deze laatste stap is natuurlijk waar je het allemaal voor hebt gedaan😉. Het renoveren van je tuin kan een flinke klus zijn, maar het eindresultaat is dat je tuin weer naar je zin is en dat je er weer volop van kunt gaan genieten!

Geen tijd of zin om de tuinrenovatie zelf uit te voeren?

Weet dan dat je het werk ook aan een hoveniersbedrijf kunt uitbesteden. Het zal je verbazen dat het relatief goedkoop is om je tuin te laten renoveren. Voor nog geen € 1.000,- heb je vaak een hovenier die een complete dag in je tuin renovatiewerkzaamheden uitvoert. Je tuin laten renoveren hoeft dus helemaal niet een grote investering met zich mee te brengen.