Originele snoep traktatie ideeën nodig? Lees dit artikel.

Originele snoep traktatie ideeën nodig? Lees dit artikel.

Schooltraktatie: diverse soorten snoep traktatie ideeën

Hoera, wat een feest! Je kind is bijna jarig en mag dan weer trakteren op school. Hoe leuk het uitdelen van een traktatie ook is, het kan voor de ouder best een uitdaging zijn om er een te maken. En waarom trakteren we eigenlijk als we jarig zijn? En welk snoep kun je het beste trakteren? In deze blog vertellen we je daar graag meer over. Lees je mee? 

Traktatie uitdelen ontstaan uit bijgeloof

Op onze verjaardag krijgen we cadeautjes, maar in Nederland is het ook gebruikelijk om als jarige iets lekkers uit te delen. Vaak gaat het hierbij om koek of snoep. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Het trakteren van snoep is ontstaan uit bijgeloof. Men dacht vroeger dat als je de hele dag op je verjaardag gul en hartelijk was, dit een positieve invloed had op het jaar dat komen ging. Vandaag de dag houden we ons niet echt meer bezig met bijgeloof. Wel vinden we het nog steeds erg leuk om een originele traktatie op school uit te delen.

Schooltraktatie typisch Nederlands?

Je kan wel zeggen dat het uitdelen van een schooltraktatie op je verjaardag iets typisch Nederlands is. In het buitenland hebben ze andere tradities. In Mexico krijgen kinderen een zogeheten piñata op hun verjaardag. Dit is een felgekleurde pop, gemaakt van papier-maché, die gevuld wordt met snoep en cadeaus. De jarige mag geblinddoekt tegen de piñata aanslaan, totdat deze breekt. Vervolgens komt er een stortvloed van snoep, confetti en cadeautjes naar beneden. De jarige zal vervolgens andere kinderen op deze snoepjes trakteren.

Pinata voor een feestje maken

Zelf een pinata maken? Dat kan prima. Bedek de tafel met een oud tafelkleed, maak behangplaksel en strip met een schaar lange papierstroken van kranten. Blaas een ballon op en plak de stroken erop. Zorg ervoor dat beide kanten van de stroken voorzien zijn van een laag plaksel. Zo kun je de volgende strook er gemakkelijk overheen plakken. Ga door tot je de ballon met ongeveer vier a vijf lagen papier hebt bedekt. Laat het even drogen. Zodra het droog is kun je de spitse kant van de ballon (waar de knoop zit) voorzichtig openknippen. De ballon knapt, en het papier mache omhulsel blijft over. Deze kun je natuurlijk ook nog versieren. Nu hoef je de pinata alleen nog maar te vullen met diverse soorten snoep en eventueel confetti. Vervolgens maak je de onderkant dicht en ben je klaar.

Voorverpakte snoep traktaties

Voorverpakte snoep traktaties zijn ideaal om uit te delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rolletje mentos of aan de uitdeelzakjes zoals die van Haribo. Je kan ze eenvoudig feestelijk op een dienblad of in een mandje presenteren en je kind kan ze zo uitdelen. Tot slot heeft voorverpakt snoep als voordeel dat niemand anders het nog heeft aangeraakt, dit maakt het ook een stuk hygiënischer. Bovendien is voorverpakt snoep ook ideaal wanneer corona weer de kop opsteekt.

Originele traktatie ideeën

Wanneer je op zoek bent naar een originele traktatie is het belangrijk om je fantasie de vrije loop te laten gaan. Denk bijvoorbeeld aan een vrolijk gevuld feesthoedje. Deze kun je eenvoudig vullen met diverse soorten snoep, zoals winegums, spekjes of een mix van verschillende soorten drop. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren en helemaal zelf bepalen wat je lekker vindt. Je kunt het feesthoedje ook vervangen voor bijvoorbeeld een ijshoorntje.

Liever een gezonde traktatie?

Ook met fruit en groente kan je een heerlijke en bovenal feestelijk traktatie op tafel zetten. En nee, dat hoeft echt niet alleen een mandarijn zoals bij Sint Maarten te zijn. Je kunt namelijk met groente en fruit ook alle kanten op. Neem een satéprikker en schuif er een mix van diverse soorten fruit aan. Heb je uitsteekvormpjes voor cakejes? Die kun je ook gebruiken met fruit. Zo kun je bijvoorbeeld bloemvormige watermeloen maken of appel in de vorm van sterren.

Deel de lekkerste traktaties met ALDI

Ben jij op zoek naar de leukste én lekkerste school traktaties om jouw klasgenootjes mee te verrassen? Kijk dan zeker even in het snoep assortiment van ALDI. Hier vind je voor iedere smaak wel wat. Of je nu een enorme zoetekauw bent, van zuur of zout snoep hout; ALDI heeft het allemaal!