Vijf tips voor het bijhouden van de boekhouding

Vijf tips voor het bijhouden van de boekhouding

Als ondernemer heb je met de nodige verplichtingen te maken. Eén van de verplichtingen is dat je voor een sluitende boekhouding moet zorgen. Ongeacht of je nou een BV of een eenmanszaak hebt, brengt dit bepaalde uitdagingen met zich mee. Om deze uitdagingen zoveel mogelijk uit de weg te gaan, kun je het beste onderstaande tips opvolgen.

1. Ruim wekelijks tijd in voor je boekhouding

Elk bedrijf heeft met facturen te maken, zowel inkomende- als uitgaande facturen. Al deze facturen moeten op de juiste manier verwerkt worden, dus ruim hier elke week tijd voor in. Je kunt dit op een avondje doen, maar je kunt ook een bepaalde ochtend volledig blokken voor het doen van je administratie.

2. Schakel een specialist in

Ben je behoorlijk hard met je onderneming aan het groeien? Dan heb je waarschijnlijk steeds minder tijd om je boekhouding bij te houden. In dat geval kun je er het beste voor kiezen om een administratiekantoor in te schakelen. Door een goed administratiekantoor in te schakelen, heb je zelf géén omkijken meer naar je administratie.

3. Probeer processen te automatiseren

Bij het doen van de boekhouding krijg je veelal met dezelfde handelingen te maken. Door van handige software gebruik te maken, kun je bepaalde processen zoveel mogelijk te automatiseren. Dat levert elke week/maand een bepaalde tijdswinst op. De investering in de software heb je hierdoor al snel terugverdiend. Door een goed administratiekantoor Utrecht in te schakelen, automatiseer je dergelijke processen overigens ook.

4. Vraag altijd om een bonnetje

Doe je een zakelijke uitgaven met je pinpas? Vraag dan altijd om een bonnetje bij de winkel waar je uitgave doet. Dit bonnetje heb je simpelweg nodig om je boekhouding compleet te maken. Verder raden wij altijd aan om de zakelijke rekeningen ook vanaf één zakelijke rekening te betalen. Zo zie je altijd aan het einde van het kwartaal welke bonnetjes er nog missen. Betaal je privé? Scan dan meteen je bonnetje in, want het zou sonde zijn als je deze kosten niet mee neemt in de boekhouding.

5. Onderschat het belang van een sluitende boekhouding niet

Zorgdragen voor een sluitende boekhouding is niet alleen verplicht, maar levert voor jezelf ook veel gemak op. Zo laat een sluitende boekhouding precies zien wat de financiële status van je bedrijf is. Op basis daarvan kun je bepaalde investeringen wel/niet doen.