Waarom is het dragen van een helm zo belangrijk?

Waarom is het dragen van een helm zo belangrijk?

Als motorrijder of scooterrijder is het dragen van een helm verplicht. Toch zijn er nog genoeg mensen die ervoor kiezen om zonder helm op hun tweewieler te stappen. Sommigen denken dat het stoer is om zonder bescherming op de weg te rijden, anderen vinden het simpelweg niet fijn zitten. Maar waarom is een helm zo belangrijk voor de veiligheid en wat zijn eigenlijk nog meer de voordelen van het dragen van een helm? En waarom is het dragen van een helm ook zo belangrijk voor andere weggebruikers? In dit blog kun je het allemaal lezen!

Veiligheid

De voornaamste reden om een helm te dragen tijdens het rijden met een motor of een scooter, is uiteraard de veiligheid. Een helm beschermt je hoofd bij een val of een botsing. Doordat je hoofd en gezicht volledig bedekt zijn, voorkomt de helm ernstige verwondingen aan je schedel en gezicht. Dit kan niet alleen levensreddend zijn, maar ook blijvend letsel voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een hersenschudding, schedelbasisfractuur of kaakbreuk. Daarnaast zorgt de helm er ook voor dat je gezicht wordt beschermd tegen opspattend grind, insecten en andere objecten die tijdens het rijden in je gezicht terecht kunnen komen. 

Warm en droog

Een ander voordeel van het dragen van een helm is dat het je hoofd warm en droog houdt. In de wintermaanden kan het behoorlijk koud worden op de motor of scooter, maar met een helm op heb je hier minder last van. Ook bij regen kun je dankzij de helm gewoon blijven rijden zonder dat je gezicht compleet doorweekt wordt. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabelere rit, maar ook voor meer focus op de weg. Een helm biedt ook bescherming tegen externe factoren zoals wind en geluid. Bij hoge snelheden kan de wind behoorlijk krachtig zijn en je hoofd flink laten tollen. Een helm zorgt ervoor dat je hoofd stabiel blijft en je geen last krijgt van bijvoorbeeld oorpijn. Daarnaast helpt een helm ook om het geluid te dempen, wat ervoor zorgt dat je minder snel gehoorschade oploopt. Tot slot is het dragen van een helm ook een verplichting volgens de wet. Dit betekent dat het niet dragen van een helm een boete oplevert en zelfs invloed kan hebben op je verzekering als je betrokken raakt bij een ongeluk. 

Ga voor een stijlvolle helm

Als je een motor of scooter hebt waar je trots op bent, zorg er dan voor dat je hele look klopt! Hier kun je voor zorgen door bijpassende kleding te dragen, maar ook een helm die aansluit bij het hele plaatje. Een Scorpion helm is een must voor iedere motor- en scooterrijder die graag een helm wil die veilig en comfortabel is, maar ook uitstraling heeft. Deze helmen bieden ook nog eens een breder gezichtsveld dan een gemiddelde helm, ideaal toch? Bijvoorbeeld de Scorpion exo tech helmen zijn zeker een aanrader als je iets speciaals op je hoofd wilt zetten. Voor welke helm ga jij?