Wat gebeurt er bij een stroomstoring?
Een stroomstoring is vaak onverwacht en zorgt direct voor ongemak. In Noord-Limburg komt het af en toe voor dat delen van de regio zonder elektriciteit zitten. Dit kan te maken hebben met weersomstandigheden zoals onweer of zware windstoten, maar ook met werkzaamheden aan het netwerk of overbelasting. Tijdens een storing vallen elektrische apparaten uit, verwarming of airconditioning werkt niet meer en ook het internet en mobiele netwerk kunnen uitvallen als zendmasten geen noodstroomvoorziening hebben.
Hoe weet je of het een algemene storing is?
Controleer de omgeving
Als bij jou de stroom uitvalt, is het eerste wat je kunt doen controleren of het enkel jouw woning betreft of dat ook de buren en omgeving getroffen zijn. Kijk of er lantaarnpalen branden en vraag desnoods even na bij buren. Als meerdere huizen geen stroom hebben, dan is de kans groot dat het om een algemene storing gaat.
Gebruik een storingswebsite of -app
Websites als storingskaart.nl of de app van je netbeheerder (zoals Enexis in Noord-Limburg) geven actuele informatie over stroomstoringen in jouw regio. Ook via sociale media, zoals Twitter of Facebook, melden mensen vaak direct wanneer er problemen zijn. Door hierop te zoeken, zie je snel of het een lokale of bredere storing betreft.
Wat kun je doen tijdens een stroomuitval?
Beperk allereerst het openen van koelkasten en vriezers om voedsel bederf te voorkomen. Gebruik opgeladen powerbanks om je telefoon in gebruik te houden. Bewaar zaklampen, batterijen en kaarsen op een vaste plek zodat je ze makkelijk kunt vinden in het donker. Gebruik geen kaarsen in de buurt van brandbare materialen en laat ze niet onbeheerd achter.
Als de storing lang lijkt te duren, kun je contact opnemen met de netbeheerder. In Noord-Limburg kun je hiervoor Enexis bellen via het nationale storingsnummer: 0800-9009. Meld de storing alleen als je zeker weet dat deze nog niet is doorgegeven.
Voorbereid zijn op een volgende keer
Hoewel een stroomstoring zelden lang duurt, is het verstandig om voorbereid te zijn. Zorg voor een noodpakket met onder andere een zaklantaarn, radio op batterijen, extra batterijen, water en houdbaar voedsel. Woon je op het platteland of heb je elektrische voorzieningen die belangrijk zijn voor je gezondheid of veiligheid? Overweeg dan een kleine noodgenerator of batterijopslag als back-up.
Stroomstoringen zijn vervelend, maar met een goede voorbereiding en het opvolgen van simpele stappen kun je de overlast beperken. Houd lokale informatiekanalen zoals radio90fm.nl in de gaten voor actuele updates bij calamiteiten in Noord-Limburg.