Hoe ga je om met een bedrijfsongeval?

Hoe ga je om met een bedrijfsongeval?

Binnen elk bedrijf kan het helaas voorkomen dat er een ongelukje gebeurt. Als eigenaar of manager kun je hier op verschillende manieren mee op gaan. Belangrijk is dat je de verantwoordelijkheid neemt om de kans op een ongeluk zo klein mogelijk te maken. Gebeurt er toch een ongelukje? Dan is het belangrijk om in de juiste volgorde te handelen. De beste volgorde vertellen we je hier.

Voorkomen is beter dan genezen

Je ziet natuurlijk het liefst geen ongelukken gebeuren. Zorg er daarom voor dat de veiligheidsregels duidelijk zijn en goed worden toegepast. Daarnaast is het goed om je werknemers van de juiste veilige werkkleding te voorzien. Zorg er ook voor dat alle machines regelmatig op veiligheid getest worden. Met deze maatregelen is de kans op een ongeval op de werkvloer al minimaal.

Ongeluk uit het kleine hoekje

Zo nu en dan kan er toch een simpel ongelukje gebeuren. Helaas zijn het vaak slordige foutjes wanneer iemand net niet helemaal scherp is of te zelfverzekerd is. Het is daarom ook goed om regelmatig tijd te besteden aan veiligheid. Zo blijven de risico’s in het achterhoofd van de medewerker zitten en zullen ze gemakkelijker aan de veiligheidsregels denken. Opfrissen en bijscholen is essentieel!

Omgaan met een ongelukje

Helaas, er is toch een ongeluk gebeurd. Het is nu belangrijk dat jij als eigenaar of manager je focust op de werknemer en je daarna pas stort op de zakelijke kant van het ongeval. Je werkt namelijk als een team en medeleven is zeer belangrijk in dit geval. Je werkt allemaal samen als een groot team, ook wanneer het mis gaat. In erge gevallen kan een medewerker letsel of een trauma oplopen en dat is het belangrijk dat iedereen allereerst aan de medewerker denkt.

Wat nu?

Vervolgens kijk je naar de verzekering. De verzekering zal verslag komen halen en kijken of de veiligheidsmaatregelen werden nageleefd. In zo’n ongevallenrapport wordt precies vertelt hoe de situatie voor, tijdens en na het ongeval waren. De arbeidsinspectie zal hier dan mee aan de slag gaan. Een bedrijf heeft de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te bieden en ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen. Blijkt dit niet het geval? Dan loop je het risico dat je zelf voor de schade moet opdraaien.

Hoe staan jullie ervoor?

Wil je nagaan hoe het er binnen je bedrijf voorstaat? Dan kun je online een letselschade test doen. Vallen de resultaten tegen? Dan is het uiteraard een goed idee om te kijken hoe je de veiligheid kunt verhogen en je werknemers van een prettige en veilige werkomgeving te voorzien.