Hoe houd je jouw kat actief?

Hoe houd je jouw kat actief?

Hoewel katten op het platteland vaak actief op jacht gaan naar muizen en andere kleinere dieren, zijn katten in stedelijk gebied vaak meer binnen. Wanneer een kat veel binnen blijft en weinig toekomt aan bewegen, wordt de kans groter dat een kat te zwaar wordt. Een te hoog gewicht bij katten kan leiden tot problemen met bewegen en uiteindelijk ook tot (chronische) ziektes.

Bied eten op een speelse manier aan

Natuurlijk is het makkelijk om het voer dat je jouw kat geeft, aan te bieden in een normaal etensbakje. Wanneer dit op een vaste plek in huis is, hoeft jouw huisdier weinig moeite te doen om het voer te kunnen eten. Juist door jouw dier uit te dagen door het voer op een andere manier aan te bieden, houd je jouw viervoeter in beweging. Dit kan zijn door het voedsel in speeltjes te doen, het eten op verschillende plekken te leggen en door te veranderen in wat je geeft.

Meer spelen

Binnenkatten kunnen niet achter een prooi aan gaan binnenshuis. Het idee van een prooi zou je wel kunnen vervangen door het inzetten van een kattenspeeltje. Er is een groot aanbod kattenspeeltjes beschikbaar die jouw kat uitdagen om hierachter aan te gaan. Ook speeltjes aan een soort hengel kun je gebruiken om die extra uitdaging te bieden. Speeltjes met of losse laserlampjes worden vaak afgeraden, omdat een laserlamp slecht zou kunnen zijn voor de ogen van katten. Wanneer een kitten nog vrij jong is en uit een goed nestje komt, is er ook een mogelijkheid om jouw kat te laten spelen met een broertje of zusje. Katten zijn over het algemeen individualistische dieren maar de omgang met een andere kat uit hetzelfde nest is toch net wat anders. Deze interactie gaat namelijk meestal wel goed.

Krabpaal

Naast speeltjes zijn krabpalen ook de perfecte producten om katten meer te laten spelen. Door een krabpaal in huis neer te zetten, zal jouw kat sneller in beweging komen en dus actiever worden. Het aanbod krabpalen is dusdanig groot dat er altijd wel een eentje bij zit dat past in jouw interieur. Ook is er veel verschil in soorten en maten. Er zijn zowel kleinere exemplaren als krabpalen met meerdere verdiepingen en andere extraatjes. Een voorkeur voor een bepaald soort krabpaal is natuurlijk ook afhankelijk van hoe oud jouw kat is en hoeveel katten er in jouw huis wonen. Een jonge kat zal namelijk natuurlijk veel meer interesse hebben in een krabpaal met meerdere ‘verdiepingen’ en kattenspeeltjes die er aan zitten. Daarnaast stimuleert het hebben en gebruiken van een krabpaal door jouw kat de behoefte om zijn of haar territorium te markeren en zorgt het ervoor dat de nagels in goede staat blijven.

 

Om jouw kat gezond te houden is het belangrijk om hem of haar in actief te houden. Met deze tips blijf je jouw kat uitdagen waardoor hij of zij zich beter zal (blijven) voelen.