Hoe werkt actieve noise cancelling eigenlijk?

Hoe werkt actieve noise cancelling eigenlijk?

Hoofdtelefoons met ruisonderdrukking zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat mensen de voordelen van een vermindering van het omgevingslawaai zijn gaan waarderen. Maar wat zijn hoofdtelefoons met ruisonderdrukking en hoe werken ze? In dit artikel komen deze vragen en nog veel meer aan de orde. Ben je klaar om een keuze te maken – check dan zeker deze website met een prachtige koopgids!

Wat is noise cancelling?

Een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking is een type hoofdtelefoon dat het omgevingsgeluid onderdrukt of elimineert. Dit wordt gedaan door interne elektronica te gebruiken om omgekeerde geluidsgolven te creëren die het omgevingsgeluid opheffen. Met andere woorden, de hoofdtelefoon creëert een geluidsgolf die precies het tegenovergestelde is van het omgevingsgeluid, waardoor het effectief wordt onderdrukt.

Soorten noise cancelling

Er zijn twee hoofdsoorten ruisonderdrukking. De eerste staat bekend als actieve ruisonderdrukking, of ANC. Deze vorm van ruisonderdrukking maakt gebruik van interne elektronische componenten om een omgekeerde geluidsgolf te creëren die omgevingsgeluiden onderdrukt.

Passieve ruisonderdrukking is een andere techniek waarbij materialen en ontwerpelementen zoals oorschelpen en kussentjes worden gebruikt om de hoeveelheid geluid van buitenaf die uw oren bereikt, te verminderen.

ANC-hoofdtelefoons werken op stroom, dus ze hebben een batterij. Dit betekent dat ANC-hoofdtelefoons over het algemeen zwaarder zijn dan passieve ruisonderdrukkende hoofdtelefoons.

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij de keuze tussen actieve en passieve ruisonderdrukking. Dit zijn onder andere het soort geluid dat u wilt onderdrukken, de mate van onderdrukking die u nodig hebt en uw budget. Er zijn zelfs opties onder de 50 euro!

Hoe werkt actieve ruisonderdrukking?

In principe werkt actieve ruisonderdrukking door kleine microfoons te gebruiken om omgevingsgeluid waar te nemen. Deze microfoons sturen de geluidsgegevens naar een elektronische processor die een omgekeerde geluidsgolf creëert. De hoofdtelefoon zendt deze omgekeerde geluidsgolf vervolgens uit via de luidsprekers, waardoor veel van het omgevingsgeluid wordt onderdrukt.

Het resultaat is dat de persoon die de hoofdtelefoon draagt minder van het omgevingsgeluid hoort. De meeste ANC-hoofdtelefoons zijn vooral effectief bij het onderdrukken van geluiden met een lage frequentie, zoals het gerommel van een vliegtuigmotor of het gezoem van een airconditioner.

Andere voordelen van actieve ruisonderdrukking

Het gebruik van hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking heeft nog een aantal andere voordelen. Deze omvatten een betere geluidskwaliteit, minder afleiding door geluiden van buitenaf, en een betere concentratie bij het werken of studeren in een lawaaierige omgeving. Veel mensen merken ook dat ze minder snel moe worden en minder stress ervaren door de vermindering van omgevingsgeluid.

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een paar ANC-hoofdtelefoons, is het belangrijk om eerst uw onderzoek te doen. Er zijn veel verschillende soorten en merken beschikbaar, dus het is belangrijk om de juiste te vinden die aan uw behoeften en budget voldoet.

Zijn alle hoofdtelefoons met ruisonderdrukking hetzelfde?

Nee, niet alle hoofdtelefoons met ruisonderdrukking zijn hetzelfde. Sommige zijn beter in het onderdrukken van bepaalde soorten lawaai dan andere. Sommige hoofdtelefoons met ruisonderdrukking zijn bijvoorbeeld beter in het onderdrukken van geluiden met een lage frequentie, zoals het gerommel van een vliegtuigmotor, terwijl andere beter zijn in het onderdrukken van geluiden met een hoge frequentie, zoals menselijke gesprekken.