Voor wie heeft het kopen van vitamine D3 supplementen zin?

Voor wie heeft het kopen van vitamine D3 supplementen zin?

Als we het hebben over vitamines en hun invloed op de gezondheid, kan het soms alfabetische soep zijn om uit te zoeken wat elke vitamine doet. Vandaag behandelen we de vraag waarom heb je vitamine d3 nodig en wat zijn de voordelen precies?

Unieke vitamine D

Hoewel vitamine C is bestempeld als de optie voor immuun ondersteuning en E wordt gezien om zijn huidhelende eigenschappen, zijn er nog enkele belangrijke andere die net zo belangrijk zijn om te begrijpen, zoals vitamine D3. Vitamine D is een uniek type vitamine, omdat het eigenlijk meer werkt als een steroïde hormoon dan als een hulpmiddel bij de voeding, en niet direct beschikbaar is in de meeste voedingsmiddelen zoals andere vitamines vaak zijn; daarom heeft naar schatting bijna 75 procent van de mensen een of ander tekort.

Vitamine D van de zon

Vitamine D is veeleer afkomstig van de zon en wordt daarom vaak de "zonneschijnvitamine" genoemd. Als de huid zonlicht absorbeert, maakt ze de UV-stralen om tot vitamine D. Hoewel je lange blootstelling aan de zon altijd moet beperken, is het krijgen van voldoende stralen de eerste stap om ervoor te zorgen dat je lichaam goede voorraden heeft, wat belangrijk is omdat vitamine D een enorm effect heeft op de stemming en na verloop van tijd de symptomen van depressie kan helpen verlichten.

Vetoplosbare vitamine

Het is ook een soort vetoplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de manier waarop het lichaam andere voedingsstoffen opneemt. Maar niet overal ter wereld is het zo zonnig als in Californië of Florida, wat de toegang beperkt, en omdat het syntheseproces van persoon tot persoon verschilt, heeft niet iedereen dezelfde mogelijkheden om de juiste hoeveelheden in te nemen die nodig zijn voor een optimaal welzijn. Hier komen supplementen om de hoek kijken.

Vitamine D2 en vitamine D3

Vitamine D is er eigenlijk in twee vormen: vitamine D2 en vitamine D3, en het belangrijkste verschil is eigenlijk alleen de bron. Terwijl D2 gemaakt wordt uit planten en schimmels (en vaak het type is dat in verrijkte melk, brood en ontbijtgranen zit), wordt D3 gemaakt uit dierlijke producten en lijkt het meest op wat het lichaam van nature aanmaakt door blootstelling aan zonlicht. Vanwege deze bekendheid raden de meeste artsen en voedingsdeskundigen aan om vitamine D3 aan te vullen.

De vele voordelen van vitamine D3

Vitamine D3 kan invloed hebben op wel 2.000 verschillende genen in het lichaam, en speelt een directe rol in veel meer aspecten van de gezondheid dan velen zich realiseren. Vitamine D-receptoren zijn in bijna elke cel te vinden, en zodra D zich aan een receptor bindt, zet het genen aan of uit, wat veranderingen op cellulair niveau teweegbrengt. Studies van de laatste twee decennia hebben aangetoond dat dit proces kanker veroorzakende genen uitschakelt, immunoprotectieve genen inschakelt, en zelfs de cellen vertelt welke vitaminen en mineralen ze moeten opnemen. Dit alles heeft een groot effect op veel belangrijke lichaamsprocessen.

Sterke botten dankzij D3

Sterke botten zijn een gevolg van een goede vitamine D3 inname, omdat het helpt bij het reguleren en controleren van het vermogen van het lichaam om fosfor en calcium op te nemen - twee verbindingen die zorgen voor dichtheid en sterkte van het skelet en de tanden.

Controle over insuline door D3

Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en zet het proces in gang om insuline te maken. Dit is essentieel voor een beter beheer van de bloedsuikerspiegel en kan diabetici helpen de ziekte beter onder controle te houden.

Lagere bloeddruk dankzij vitamine D3

Uit een studie van de Universiteit van Boston bleek dat mensen met een hoge bloeddruk een daling ondervonden wanneer de vitamine D-spiegel werd verhoogd. D3 vermindert actief de concentratie van renine, een door de nieren afgescheiden enzym dat invloed heeft op de bloedvaten.

Vitamine D3 tekort vaststellen

Aanvullende vitaminen kunnen ook helpen en een eenvoudige bloedtest kan vaststellen of je inderdaad een vitamine D3 tekort hebt en dagelijks hogere dan normale concentraties nodig hebt.